Dertig jaar ervaring

Dertig jaar ervaring met communicatie en PR

Het is in 2024 precies 30 jaar geleden dat ik startte met mijn eerste bedrijf: Bajkal International.

Nadat ik in Nederland was komen wonen en kennis had gemaakt met het land, de mensen en vooral de taal, heb ik eerst wat tolk- en vertaalwerk kunnen doen. En omdat ik tijdens mijn opleiding ook als gids had gewerkt, en daarvoor ook een met een diploma afgeronde opleiding had gevolgd, leidde ik ook Russischtalige bezoekers rond in Nederland en België. Dat was de start van mijn werk in Nederland, die meteen een goede manier was om mij te verdiepen in de geschiedenis en cultuur van Nederland en Europa.

In 1994 begon ik dus onder de naam Bajkal International mijn eigen bedrijf.

Dat groeide uit tot een onderneming die zakelijke dienstverlening op een breed terrein aanbood. Het tolk- en vertaalwerk bleef, het gidswerk groeide uit tot het organiseren van reizen en seminars voor Russischtalige mensen en organisaties die de Benelux bezochten, maar ook kwam ik in contact met bedrijven die ik heb kunnen helpen hun weg in GOS landen te vinden. Helpen contacten leggen, ondersteunen bij communicatie – het was en is een mooie manier om ondernemers te assisteren in het ontwikkelen van hun bedrijf.

In 2007 heb ik een onderscheid gemaakt in de verschillende activiteiten en heb ik die ondergebracht in verschillende ondernemingen. Bajkal International bleef het bedrijf waarmee ik tolk- en vertaaldiensten, en werk in de reisbranche (gidswerk en het organiseren van reizen) deed. Daarnaast heb ik Sobolj B.V. opgericht, dat zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld tot een bedrijf dat actief is op het gebied van communicatie en PR, met een raakvlak aan marketing.

Ik heb mijn eigen werkwijze kunnen ontwikkelen, waarmee ik succes voor mijn klanten heb kunnen boeken. Als er iets is dat mij onderscheidt van andere ondernemers op deze terreinen, dan zou ik dat als volgt willen omschrijven:

Op telkens nieuwe manieren open ik met Sobolj mijn netwerk om een combinatie van live en online ervaringen te creëren, die het verhaal van mijn klanten vertellen. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar trekt ook veel kijkers en leidt naar de weg tot commercieel succes.

Het bijzondere daarbij  is, dat allerlei elementen elke keer opnieuw georkestreerd worden tot één samenhangend geheel. Velen praten over een omni-channel aanpak, en ik probeer het steeds weer in praktijk te brengen.

In de loop van de jaren heb ik met Sobolj twee producten ontwikkeld: Flower Experience (www.flowerexperience.eu) en Event Multiplier. In de uitvoering van mijn werk kan ik op de steun rekenen van een groot internationaal netwerk van specialisten, met wie ik in de loop van de jaren structurele samenwerking heb ontwikkeld.

Het platform Flower Experience, waarmee ik offline evenementen koppel met online communicatie, en waarin de beleving van bloemen wordt gekoppeld aan cultuur, reizen en andere elementen waarin “experience” centraal staat, is Russischtalig. Event Multiplier is universeel. Het is een methode om meer rendement te halen op het gebied van communicatie en PR uit fysieke evenementen.

Bajkal International is naast Sobolj nog steeds actief. De website wordt ingeruild voor een LinkedIn bedrijfspagina, waarmee in mijn netwerken beter zichtbaar wordt wat Bajkal International heeft te bieden.

En zo hoop ik na de eerste dertig jaar nog vele jaren professioneel actief te mogen blijven.