September was voor mijn platform Flower Experience tot vorig jaar een drukke maand. In Russischtalige landen is de Eerste Schooldag op 1 september traditioneel een “Bloemen Dag”. Na de zomervakantie kwam de bloemenhandel weer op gang en werden weer evenementen, master classes en demonstraties op bloemistenscholen georganiseerd.
Nu is het anders. Met mijn bedrijf Sobolj besteed ik nog steeds aandacht aan de Russischtalige landen en markten, maar ook meer aan andere gebieden en andere handel, ontwerp en andere onderwerpen. En gelukkig weten Russischtalige bloemisten en ook consumenten buiten Rusland mij nog steeds te vinden. Kortom, mijn aandachtsgebieden veranderen.
En dat geldt niet alleen voor mij. Ook de organisatoren van een beurs als “Flowers Expo Moskou” bekijken de markt op een andere manier.
Als ik terugkijk over een aantal jaren, zie ik een groot aantal Nederlandse en andere West-Europese deelnemers aan de beurs in Moskou. Dat evenement was, samen met een aantal andere jaarlijkse evenementen, een terugkerend hoogtepunt in het jaar. Ik heb er zelf ook meerdere malen een stand gehad, die altijd veel positieve aandacht trok. Op bijgaande beelden is dat goed te zien.
Hoe is dat nu? Ik begrijp dat “Flowers Expo 2023” van 12-14 september wordt georganiseerd. Mij zijn geen West-Europese, en zeker geen Nederlandse deelnemers bekend. Voor een aantal Russische bloemisten, ontwerpers en eigenaren van bloemistenscholen is dat een gemis. Zij vonden in de prachtige Nederlandse stands altijd een voorbeeld, en inspiratie voor een eigen presentatie in hun eigen onderneming of op andere evenementen. De Nederlandse stands waren vaak groot en opvallend in hun ontwerp; en de kwekers, veredelaars en handelaren lieten zich van hun beste kant zien.
Hoewel zowel de oppervlakte van de beurs als het aantal deelnemers met wel 30% zijn gegroeid, is de verwachting van een aantal Russische deelnemers en bezoekers toch dat het anders zal zijn dan voorheen. Deelnemers uit landen als Rusland, Oman, India en China zullen niet de inspiratie kunnen brengen die deelnemers uit Nederland, België of Duitsland vaak boden.
In mijn terugblik zie ik meer veranderingen. De markt voor bloemen in Rusland is niet volledig ingestort, maar wel behoorlijk verandert. De structuur van de markt is aan het veranderen. Er komen steeds meer binnenlandse aanbieders in Rusland op het toneel. Import uit andere delen van de wereld (Afrika bijvoorbeeld) dan Europa lijkt ook toe te nemen.
Hoeveel invloed heeft de sterk veranderde koers van de Roebel? ik heb er geen concreet antwoord op, maar dat heeft zeker invloed. Kosten spelen in ieder geval een rol. Transport van bloemen duurt door allerlei factoren langer, tot wel 8 dagen. Dat heeft niet alleen invloed op de kwaliteit en houdbaarheid van het product, maar het betekent ook dat de kosten veel hoger zijn dan voorheen.
De bloemen zijn daardoor structureel duurder geworden. Voor bloemistenscholen betekent dat een vermindering van het aantal leerlingen en het aantal lessen. Voor exporteurs in Europa betekent dat, dat de omzet uitgedrukt in geld misschien nog niet daalt, maar dat het om een behoorlijk lager aantal stelen gaat dat wordt verhandeld. Ik kijk niet terug vanuit nostalgie, maar ik hoop wel dat tijden weer zullen veranderen en dat iedereen, in Europa, in Afrika, in Europa met elkaar kan samenwerken en samen genieten van de mooie producten die de sector oplevert, de grote diversiteit aan bloemen.
Een Engelstalige versie van dit bericht is als blog verschenen op https://thursd.com/posts/flowers-expo-moscow-changed