Sobolj en Kazachstan

Presentatie op Trade Fair FloraHolland 2023

In Kazachstan wordt het informatieve en analytische landbouwtijdschrift “Agrarniy Sektor” uitgegeven. Het tijdschrift  wordt uitgegeven in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, en wordt verspreid in het hele land, maar ook in Rusland, Belarus en andere landen. De uitgevers en redacteuren zijn gecertificeerde landbouwspecialisten die veel ervaring hebben met journalistiek werk en media.

Lezers van “Agrarniy Sektor” komen uit de landbouw, de sierteeltsector, maar ook uit de academische wereld en de overheid. Vakspecialisten op verschillende gebieden, -van beleidsmakers en wetenschappelijk onderzoekers tot producenten en handelaren-, volgen de artikelen en analyses die worden gepubliceerd.

Sobolj is al 30 jaar actief als verbinding tussen voornamelijk Nederlandse bedrijven en Russischtalige doelgroepen. Die specifieke doelgroepen vinden we ook terug in Kazachstan.

Sinds augustus 2023 zijn de contacten tussen Sobolj en “Agrarniy Sektor” ontwikkeld van een eerste contact tot goede professionele samenwerking. Wij hebben reportages gemaakt voor de lezers van het blad over onder andere de introductie van een nieuwe soort Chrysanthemum van Deliflor, Commander, en over de jaarlijkse Trade Fair van Flora Holland. Ook hebben we de Nederlandse Tulpendag, die in januari 2024 weer werd georganiseerd, bij lezers in Kazachstan geïntroduceerd.

Na de kennismaking en de eerste samenwerking werd Sobolj uitgenodigd door de uitgever en hoofdredacteur van “Agrarniy Sektor” om exclusieve partner voor de lange termijn van het blad te worden. Natuurlijk hebben wij daar direct positief op gereageerd, waarop de samenwerking in een brief van Nikolay Latyshev werd bevestigd (zie afbeelding).

“Natasja Mironova, directeur van Sobolj B.V., vertegenwoordigde “Agrarnyi Sector” in Nederland en België al sinds 2023. Gezien haar 30 jaar ervaring en uitgebreide en invloedrijke netwerk van internationale contacten in de bloemen- en bloemistenbranche, evenals een rijke bagage aan publicaties in de toonaangevende edities van de internationale en Russischtalige groene pers, is zij van groot belang voor het professionele lezerspubliek van ons magazine.”, – aldus Latyshev.

Nadat de samenwerking 16 maart 2024 officieel was bevestigd, was de eerstvolgende bijdrage van Sobolj een verslag van de opening van de 75e editie van Keukenhof. In tekst en beeld hebben wij de lezers van “Agrarniy Sektor” kunnen laten meegenieten van de spectaculaire openingsceremonie, die onder gunstige weersomstandigheden plaatsvond op 19 maart 2024.