Makelaar in informatie

Flora Holland beurs

Al jaren houd ik mij bezig met communicatie, informatie, marketing en zaken die hiermee hebben te maken. Voor industriële bedrijven hielp ik in communicatie tussen Nederlandse en Russische partners. Voor Nederlandse musea, culturele instellingen en ook commerciële ondernemingen hielp ik met promotie en communicatie op de Russische markt en voor Russische doelgroepen. De afgelopen jaren heb ik met mijn platform Flower Experience een unieke positie opgebouwd als specialist op de Russische markt voor de Nederlandse sierteeltsector.

Mijn specialisatie is gericht op relaties tussen Rusland en de Benelux. In mijn werk heb ik de afgelopen jaren in Nederland, België en Rusland veel leuke en interessante mensen leren kennen. Gewoon aardige mensen en ook inspirerende ondernemers of kunstenaars, die mij met hun werk of hun aanpak nieuwe inzichten gaven. En in al die jaren ben ik natuurlijk ook mensen tegengekomen met wie het niet klikte of met wie ik eenvoudigweg niet goed kon samenwerken. Die mensen zijn er in Rusland en in Nederland. Ik wil maar zeggen: het gaat om individuele mensen met wie je werkt, los van waar zij wonen. Betrouwbare, leuke mensen met wie je samen iets kunt ontwikkelen vind je zowel in Rusland als in Europa. Dat wil ik graag benadrukken in deze tijden van grote tegenstellingen en polarisatie.

De laatste maanden zijn voor Russische bedrijven en instellingen vooral een periode van het doen van aanpassingen. Musea die met Europese partners projecten hebben voorbereid, ondernemingen die leven van handel met buitenlandse partners en andere hadden vele zorgen over allerlei kwesties. Ook wat betreft communicatie en contact met hun goede en vertrouwde relaties in Nederland waren aanpassingen nodig. Immers, veel gebruikte (social) media konden niet langer worden gebruikt op de manier waaraan iedereen gewend was. Maar er zijn alternatieve mogelijkheden of aangepaste manieren van gebruik van het internet, om een voorbeeld te noemen. Ik schreef hierover in een blog op Thursd: https://thursd.com/posts/how-trade-in-russia-is-adapting-in-special-times