Om mijn relaties in de sierteeltsector altijd goed te kunnen ondersteunen ben ik steeds op zoek naar nieuwe trends en ideeën, naar de nieuwste ontwikkelingen in de sector en naar inspiratie. Door goede contacten en samenwerking met vele mensen uit mijn uitgebreide netwerk krijg ik inzicht in wat voor de sector en wat voor individuele bedrijven interessant of belangrijk is. Zo kan ik samen met mijn klanten communicatie ontwikkelen en projecten uitwerken om nieuwe successen te behalen.
De week die begon met maandag 13 juni 2022 heeft mij veel nieuwe inzichten opgeleverd. Maar tegelijk was het natuurlijk heel leuk om weer een groot aantal mensen te ontmoeten en te spreken.
Bij IPM Zomer Editie in Essen begon de week. In een overzichtelijke opstelling kregen bezoekers de mogelijkheid trends en nieuwigheden te ontdekken, die ongetwijfeld in de januari editie van IPM verder zullen zijn uitgewerkt.
Manfred Hoffmann en zijn collega’s van het Fachverband Deutscher Floristen grepen de geboden kans om met licht, lucht en ruimte een optimistische sfeer te creëren in en rond hun stand. Zij stelden hydrangea en chrysant centraal. De veelzijdigheid, kleurenrijkdom en uitstraling van levensvreugde van de chrysant werden vertaald in trends voor de vier seizoenen van 2022, met als gezamenlijk kenmerk: het is tijd voor veranderingen! Om hiermee bloemisten, consumenten en alle liefhebbers van bloemen gedurende het gehele jaar te inspireren ontwikkelden de Duitse bond van bloemisten samen met Just Chrys de FDF-kalender 2022: het hele jaar, iedere maand, iedere dag letterlijk kijk op kleurrijke trends en bijpassende soorten chrysanten bieden. Ik vind het een prachtige vorm om “tijd voor verandering” onder de aandacht te brengen.
Later in de week was ik in het Westland en in De Kwakel bij diverse bloeiproeven en shows van veredelaars en telers. Ook hier was het optimisme voelbaar. Met uitbundige kleuren en vele soorten van bloemen was de bloei van de sierteeltsector zichtbaar.
Maar tegelijk mogen we onze ogen niet sluiten voor de uitdagingen die de sector de komende tijd zal tegenkomen. Voor individuele bedrijven is een belangrijke kwestie hoe de energie inkoop is geregeld. Met de oplopende prijzen van gas en andere energie is de vraag tegen welke kostprijs nog kan worden geproduceerd. Welke keuzen gaan telers dan maken? Welke invloed zal dat uiteindelijk op de prijzen van bloemen hebben? En op de gehele marktontwikkeling?
Ook voor afnemers in binnen- en buitenland is dit van belang. Zij willen weten of nog voldoende geteeld zal worden om aan de vraag te voldoen. Hoe zal het aanbod van invloed zijn op de prijs? En hoe gevarieerd zal het aanbod blijven?
Dat in de sector nagedacht wordt over de toekomst en over innovatie werd mij duidelijk toen ik aan het einde van de week een bericht las in het Financieele Dagblad: er worden proeven gedaan met het vervoer van rozen van Afrika naar Europa over zee. Nadenken over manieren van teelt, transport, de manier van handel drijven en zo meer bewijzen de kracht van de sector. Dat spreekt mij aan en ook ik ben steeds voor mijn klanten op zoek naar wat mogelijk is in de niche waarop ik mij concentreer.