2022: een jaar van gemengde gevoelens

Flower Experience

Eind december is een tijd om terug te kijken, om ons te verheugen over de resultaten, om te zien wat we de eerste keer durfden en waar we de fouten moeten analyseren. In dit artikel hebben wij enkele belangrijke gebeurtenissen voor Sobolj van het afgelopen jaar op een rijtje gezet.

In de eerste plaats moet natuurlijk worden gezegd, dat de ontwikkelingen in Oost-Europa ons triest stemmen en dat we onze ogen niet sluiten voor die verschrikkelijke werkelijkheid. Ook in ons werk zien we dit terug. Daarover hieronder meer.

Flower Experience (www.flowerexperience.eu) is één van onze belangrijkste activiteiten. Dit Russischtalige platform was ondanks de dramatische situatie in Rusland en Oekraïne ook in 2022 succesvol. Eind 2021 startten we met het maken van een nieuwe versie van de website. De lancering van de vernieuwde versie van het Flower Experience platform vond plaats in 2022. Gemakkelijk te navigeren, promotiemogelijkheden in de vorm van banners en veel actuele informatie – vergeet niet het website-adres aan uw favorieten toe te voegen: https://flowerexperience.eu/onas/

18 miljoen mensen! Zo veel mensen zagen in de media en sociale netwerken de bloemdecoratie, die het Flower Experience team in januari presenteerde op de beurs Wedding Expo 2022 in St. Petersburg.Natasja Mironova, eigenaar van Sobolj B.V. en creatief directeur van Flower Experience, is door De Bloemenkrant genoemd als ambassadeur van de Nederlandse bloemenbranche op de Russischtalige markt. Eén van de interessante artikelen uit De Bloemenkrant is hier te vinden:
Werken met Rusland: hoe nu verder? – Al het nieuws uit Bloemenkrant

Nog een teken van erkenning van de Europese collega’s! Natasja Mironova was lid van de internationale jury voor de bloemenhoedenwedstrijd op het Fleuramour festival.Flower Experience kon ook noviteiten buiten Rusland tonen aan een Russischtalig publiek. Bijvoorbeeld de presentatie van de nieuwe rozensoort ‘Lady Forte’ in Brussel.

Ons YouTube kanaal kreeg dit jaar extra aandacht, onder meer door het plaatsen van een serie die is gewijd aan chrysanten en Ikebana. Drie van de zes video’s schoten naar de top en één kreeg 60.000 views. https://www.youtube.com/watch?v=1tp36MviNEEVoor de eerste keer werden we partner van de internationale beurs IFTF, waarvoor we een PR-campagne en netwerken op de Russische sierteeltmarkt organiseerden. https://flowerexperience.eu/2022/10/gotovimsya-k-yubilejnomu-vizitu-na-tsvetochnuyu-vystavku-internationale-floriculture-trade-fair/

Belangrijke ontwikkelingen waren verder de verschuiving van aandacht naar onder meer de Baltische Staten en Kazachstan, waar we voor onze klanten ook interessante contacten hebben kunnen leggen.

Verder is een constante factor de ondersteuning die we onze klanten kunnen blijven bieden bij het zakendoen met Rusland, vooral op het gebied van communicatie met klanten en partners. Juist nu is het voor alle partijen van belang met elkaar te blijven communiceren en te proberen ontwikkelingen te begrijpen.

Behalve de expertise op het gebied van communicatie voor de sierteeltsector hebben we ook onze kennis op het gebied van zakendoen met Rusland nuttig kunnen maken voor klanten uit andere sectoren. Sancties, verstoring van (social) media en tal van andere kwesties hebben in deze tijden ook de tijd en aandacht van ons en onze klanten nodig. Het is helaas niet anders.

Tot slot een korte blik vooruit: in 2023 staan we stil bij het 10-jarig bestaan van het platform Flower Experience. In het komende jaar volgt meer daarover. Nu kijken we nog even naar hoe het begon, met een modeshow met Vanda-orchideeën. https://flowerexperience.eu/2022/11/anco-pure-vanda-orhidei-ot-kutyur/

Blijf ons volgen, ook in 2023.